Negen punten om te onthouden wanneer u start met insulinetherapie

Beginnen met insulinetherapie

Diabetes type 2 is een aandoening die verandert met de tijd. Daarom kan het zijn dat uw diabetesbehandeling ook moet worden aangepast om uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Dit kan ook de start van insulinetherapie inhouden.

Beginnen met insuline kan beangstigend zijn. Als hulp om u minder zorgen te maken, kunt u proberen enkele belangrijke punten te onthouden over wat insulinetherapie voor u betekent en wat niet:

Wat beginnen met insuline betekent:

  • Uw zorgteam heeft beslist dat dit de beste manier is om u te helpen uw diabetes onder controle te houden en zal met u samenwerken zodat u begrijpt hoe insuline past in uw diabetesmanagement.
  • U heeft misschien angst om naalden te gebruiken maar er bestaan meerdere methodes om insuline toe te dienen waaronder insulinepennen, injectiespuiten en pompen. Uw zorgteam kan u helpen om de keuze te maken die het beste bij u en uw levensstijl past.
  • U zult iets nieuws moeten leren en dat kan tijd vragen. Ook als u al enige tijd met diabetes leeft, zult u nieuwe dingen moeten leren als u start met insuline. Dat houdt in leren hoe u insuline moet toedienen alsook hoeveel u moet toedienen en wanneer.
  • Het kan enige tijd vergen om te leren hoe u uw insulinedosis moet aanpassen aan uw bloedsuikerspiegel. U moet misschien ook regelmatiger testen. Met tijd en met de hulp van uw zorgteam zult u beter gaan begrijpen hoe maaltijden en fysieke activiteit uw bloedglucose beïnvloeden en hoe u de insuline kunt aanpassen om binnen uw doelbereik te blijven.

Wat beginnen met insuline niet betekent:

  • Dat u hebt gefaald of iets verkeerd hebt gedaan. Diabetes verandert met de tijd en zo kunnen er ook veranderingen nodig zijn in de behandeling.
  • Dat u zieker bent of uw diabetes erger is geworden.
  • Dat uw leven ingewikkelder zal worden en u dit niet meer de baas zult kunnen. Ook al zult u enkele nieuwe dingen moeten leren, u bent al gewend om uw diabetes te managen en de samenwerking met uw zorgteam zal u helpen om voldoende uitgerust te zijn om deze nieuwe uitdaging aan te gaan.

Wat zijn de voordelen van insuline-injecties?

  • Zij kunnen helpen de symptomen en effecten van hoge bloedsuikerspiegels (hyperglycemie) te verminderen.
  • Insulinetherapie kan helpen om uw risico op diabetescomplicaties die door hoge bloedsuikerspiegels worden veroorzaakt, te verlagen.

Er zijn veel voordelen om te starten met insulinetherapie en als u vragen hebt, stel die dan aan uw zorgteam. Het is belangrijk om de dialoog met hen open te houden en met hen te praten over alle zorgen die u hebt bij de start van de insulinetherapie, waaronder hoe u deze correct moet toedienen.

Bron:

Healthline. 10 Tips for Starting Insulin Therapy. Bekeken op 20 Augustus 2019

BE-GEN-2200008